Verhoging van de veiligheid


Een domoticasysteem kan enorm bijdragen aan de veiligheid (of het veiligheidsgevoel) van de bewoners van de woning.

Enkele voorbeelden:

  • Bij rookvorming treden de rookmelders in werking. Het aangesloten domoticasysteem kan op dat moment de niet essentiële toestellen (zoals vaatwas, wasmachine, enz.) uitschakelen en de verlichting in de slaapkamers en vluchtwegen aanschakelen. Rolluiken worden opgetrokken om extra vluchtwegen te creëren voor de bewoners.

    Het preventief verhogen van de veiligheid kan bijvoorbeeld gebeuren door een “alles-uit” toets te voorzien, die wordt ingedrukt bij het slapengaan of het verlaten van de woning. Het indrukken van deze “alles-uit” toets zorgt er dan voor dat alle stopcontacten waaraan toestellen gekoppeld zijn die potentieel gevaar opleveren, worden uitgeschakeld (zoals de koffiezet, het strijkijzer, keukentoestellen, enz…).

  • Een tweede voorbeeld betreft de inbraakbeveiliging. Een domoticasysteem kan en mag (wettelijk gezien) niet de functie overnemen van een inbraakalarmsysteem. Toch kan een domoticasysteem heel wat beveiligingsfunctionaliteiten bieden op zich en/of kan domotica een goede aanvulling zijn op een alarmsysteem.

Copyright © 2012 by Amplia. All rights reserved. Webdesign by mbIdesign.